Lägenhetsrenovering på g

Lägenhetsrenovering på g

Jag har bestämt mig för att renovera min lägenhet. Men jag vill gå varsamt fram. Det handlar inte om att jag ska riva ut precis allt i lägenheten och ersätta det med spånskiva och mdf.

Svenskar gillar att renovera, vare sig de bor i hus eller i bostadsrätt. När det nu är pandemi och många arbetar hemifrån börjar de störa sig ännu mer på detaljer i sin hem. Allra flest hemmajobbare finns i Stockholm, delvis för att många i vanliga fall använder tunnelbanan för att ta sig till jobbet. Det innebär också att många stockholmare nu vill renovera. Du kan läsa mer om lägenhetsrenovering i Stockholm här

Många renoverar för att göra lägenheten mer modern, vilket inte uppskattas av alla. En lägenhetsrenovering kan dock också göras för att återställa lägenheten till mer ursprungligt skick. I takt med att intresset för byggnadsvård och traditionella, naturliga material har ökat är det också fler som vill återställa sina lägenheter till deras forna glans. Det är nog ingen som skulle drömma om att köpa en lägenhet som den här i Stockholm och renovera den till oigenkännlighet. 

Renovering i bostadsrätt

Tänk på att det är skillnad mellan att renovera en lägenhet och att renovera ett fristående hus. Om du bor i en ägarlägenhet, vilket förvisso är ovanligt i Sverige, kan du i princip göra vad du vill med lägenheten. Men det är naturligtvis viktigt att inte störa grannarna. Den risken är inte lika stor om du bor i ett fristående hus. 

Om du däremot bor i en bostadsrätt är det viktigt att du stämmer av med bostadsrättsföreningen innan du sätter igång. Det kan nämligen finnas regler som begränsar vad du får och inte får göra. Det är också viktigt att vara medveten om gränsdragningen mellan vad som tillhör föreningen, och vad som tillhör dig som enskild medlem i föreningen.