Nygamla fönster i köket

Nygamla fönster i köket

Fönstren gör mycket för ett rum, inte minst för ett rum där man tillbringar mycket tid. I mitt fall är det rummet köket. Eftersom jag är mån om mitt kök skulle jag vägra att få fönstren utbytta. Jag är all for fönsterrenovering. 

Vad är viktigast för dig i ditt kök? Jag vill ha bra förvaring, ordentliga arbetsytor, och stora, härliga fönster. Det sistnämnda gör också att jag kan ha en liten “köksträdgård” med örter på fönsterbrädan. Visst skulle allting kunna förbättras i mitt kök, men jag är också beredd att försvara det jag har, och jag vill inte att något ska försämras. 

Jag skulle inte vilja att någon tog bort min köksbänk, och ersatte den med en mindre köksbänk. Detta kan dock hända, när ett fönsterbyte görs. Nya fönster är ofta mindre än gamla, och sätts in i den befintliga karmen. Det ger ett mindre ljusinsläpp, och alltså sämre arbetsbelysning. Dessutom skulle mina köksväxter inte få lika mycket ljus, och växa sämre. Därför är jag mot fönsterbyte, och för fönsterrenovering. Fler argument för fönsterrenovering finns att läsa på Storkhousing.se.

Kan man inte renovera fönstren själv?

Det är inte ovanligt att folk som bor i villa eller har en sommarstuga väljer att renovera fönstren själva. Men om man bor i en bostadsrätt, som jag gör, blir det svårare. Det är ju föreningen som har ansvar för fastighetens yttre, och där ingår fönstren i allra högsta grad. Det är dessutom svårt att på egen hand ta ner ett fönster på femte våningen. Sånt ska göras av fackmän. 

Dessutom kan det finnas ämnen i fönsterfärgen eller kittet som är hälsovådliga. I fönsterkitt som är äldre än från 1982 kan det finnas asbest, berättar Sveriges Radio. Säkrast är därför att låta hantverkare som vet hur de ska handskas med detta ämne ta hand om renoveringen.