Lättare matlagning i nyrenoverat kök

Lättare matlagning i nyrenoverat kök

Köket är hemmets viktigaste rum, inte minst för den som är så matlagningsintresserad som jag är. Jag har nyligen gjort en köksrenovering för att få ett kök som passar mig, och mitt sätt att laga mat. Då går det betydligt enklare att laga mat, även om det är jobbigt när renoveringen pågår.

Kommer ni ihåg tv-serien Pluras kök, där Eldkvarn-sångaren och Mauro Scocco lagade mat och drack vin tillsammans med inbjudna gäster? Det fanns många saker man kunde hänga upp sig på: alkoholintaget, grabbigheten, maten som lagades. Men det jag tyckte var mest intressant var köket i sig. Det verkade så välutrustat, med bl.a. en köksö med gasspis, som användes för att grilla. 

När lägenheten senare var till salu visade det sig att köket var betydligt mindre i verkligheten än i tv-serien. Visst handlar det om hur man filmar. Men det handlar också om hur välplanerat köket är. Jag vet inte om Plura lät göra en köksrenovering när han köpte lägenheten i Stockholm, eller om han valde just den här lägenheten på grund av köket. 

Läs på

På samma sätt som inredningstrender och planlösningar har förändrats genom tiderna, har också kökets utformning förändrats. Även om definitionen av vad som är praktiskt har varierat under 1900-talet, har köken från åtminstone 30-talet och framåt varit praktiska och välplanerade.

Tyvärr har man inte alltid respekterat de ursprungliga idéerna när köken har renoverats. Därför är det en bra idé att läsa på innan man sätter igång med att planera hur man vill ha sitt nya kök. Med mindre än att du har möjlighet att flytta väggar måste du nämligen förhålla dig till den storlek som köket har, och den ursprungliga inredningen är anpassad till denna storlek. 

Naturligtvis finns det utrymme för moderniseringar, som diskmaskin, köksbänkar i modern arbetshöjd, induktionshäll och liknande. Men genom att veta hur man tänkte då blir det lättare att komma fram till hur du ska tänka nu. Sedan kan du presentera dina idéer för firman som ska utföra köksrenoveringen, för att få hjälp med den exakta utformningen.