Skilsmässorna ökar under pandemin

Skilsmässorna ökar under pandemin

Corona-pandemin får återverkningar på många områden i samhället, inte bara när det kommer till folkhälsan och situationen för de som arbetar i vården. En annan konsekvens är att skilsmässorna ökar. 

Eftersom jag tillbringar en stor del av min vakna tid i köket har jag inte påverkats särskilt mycket av pandemin. Visst är det tråkigt att inte kunna gå till affären för att leta nya matvaror, men det mesta går ju att klicka hem på nätet. Att laga mat och blogga kräver inte så mycket mer än en internetuppkoppling, en dator och ett kök. 

Men det finns andra som har upplevt mer genomgående effekter i sina liv, även om deras hälsa inte påverkats. Det är inte alla som mår bra av att gå hemma hela dagarna, även om de har ett jobb. Jobbet blir inte lika roligt om man inte har möjlighet att möta arbetskamraterna ansikte mot ansikte. Att istället se sin partners trötta fejs varje dag, även under arbetstid, blir påfrestande för många, och det är inte ovanligt att man tar ut sin arbetsrelaterade frustration på partnern. 

Ekonomiska konsekvenser av skilsmässan

Det faktum att skilsmässorna ökat under pandemin har uppmärksammats av många medier. Den största ökningen står, kanske inte så förvånande, Stockholm för. I huvudstaden hade den 16 juli 4574 ansökningar om skilmässa lämnats in sedan början av året, enligt P4. Nästan alla tingsrätter redovisade en ökning, jämfört med samma period året innan. 

Tillhör du en av de som ansökt om skilsmässa i Stockholm? Du kan behöva juridisk hjälp. Läs mer om vad juristerna kan göra för dig här.  

Eller så gör du som författaren Bengt Ohlsson föreslår i Amelia, och försöker härda ut. Vad som är bäst för dig och din partner kan varken jag eller Bengt Ohlsson avgöra. Du bör dock vara medveten om att skilsmässan kommer att få konsekvenser för din ekonomi. Nordnet tipsar om följande:

  • Viktigast är att göra en budget. Är din livsstil anpassad till ett liv med en bostad och två inkomster? Du kommer troligen att behöva göra förändringar.
  • Sparande som inte är enskild egendom ska delas lika mellan makar. Detta kommer som en chock för många.
  • Var ska du bo efter skilsmässan? Har ni barn underlättar det om ni bor relativt nära varandra, men det är lättare sagt än gjort, inte minst i storstäderna. 

Som du ser är det mycket att tänka på och ta hänsyn till, men med bra juridisk assistans blir det enklare. Om du känner att ditt äktenskap inte fungerar längre rekommenderar jag att du kontaktar en advokat idag.